+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Tratamentul retinopatiei diabetice

In calitate de tratament conservativ se utilizeaza diferite preparate medicamentoase, care contribuie la fortificarea peretilor vaselor, la resorbtia hemoragiilor, depunerilor lipidice si albuminoase pe retina, care imbunatatesc schimbul de substante si vascularizarea ochiului. Totusi, dupa cum arata experienta, nenumaratele preparate medicamentoase nu pot opri evolutia bolii si trebuie utilizate doar ca metode auxiliare.

Una din metodele de tratament ale retinopatiei diabetice este coagularea retinei cu laser. Aceasta se efectueaza in cateva sedinte, cu pauze de la 3 la 7 zile. Actiunii laserului sunt supuse zonele cu ischemie, neovascularizare si edem al retinei: se distrug vasele nou formate cu permeabilitatea crescuta a peretelui, se “inchid” zonele, in care nu functioneaza capilarele si se acumuleaza substante nocive (toxice). In caz de necesitate, se efectueaza serii repetate de tratament, de acea este foarte importanta monitorizarea permanenta la oculist.

La stadiile timpurii ale bolii, lasecoagularea, efectuata la momentul oportun, este destul de eficienta, insa de multe ori, aceasta previne catastrofa doar pentru un timp: retinopatia continua sa evolueze, deoarece ramane terenul pentru aceasta – diabetul zaharat – si dupa cateva serii de terapie cu laser si terapie rezolutiva pentru bolnav devine evidenta iminenta nenorocirii. In astfel de cazuri, este oportuna efectuarea tratamentului chirurgical.

Tratamentul chirurgical al bolnavilor de diabet zaharat necesita o abordare speciala, deoarece vindecarea tesuturilor are loc mult mai rau si mai incet din cauza dereglarilor tuturor tipurilor de metabolism. De asemenea, este important de a lua in considerare particularitatile afectiunii in ansamblu si de nu tratat vreo oarecare manifestare a diabetului zaharat, pentru ca, pe masura posibilitatilor, sa fie oprita evolutia bolii si sa fie prevenita aparitia complicatiilor grave.

Ce este vitrectomia si cum se efectueaza?
Vitrectomia (“vitreum” – corp vitros; “ectomie” – inlaturare) este o operatie chirurgicala, scopul careia este eliminarea corpului vitros modificat si a tesutului proliferativ de pe suprafata retinei pentru inlaturarea intinderii si dezlipirii acestea.

In principal, operatia se efectueaza cu anestezie locala, iar in unele cazuri – sub narcoza generala. Pe suprafata globului ocular se efectueaza trei incizii mici de 1 mm, prin care, cu instrumente chirurgicale miniaturale, se expira complet corpul vitros modificat sau hemoftalmul, retina “se curata” de cicatrice acolo, unde este inca posibil, se extirpeaza tesuturile patologice, vasele se cauterizeaza cu laser, exact in locurile necesare.

Tactica definitiva a tratamentului chirurgical se stabileste strict individual in timpul operatiei. In unele cazuri, corpul vitros eliminat se inlocuieste cu solutie fiziologica. In alte cazuri, se introduce un compus perfluororganic (CPFO), doar pe timpul operatiei. Insa majoritatea operatiilor, se efectueaza conform metodei in doua etape, elaborate in cadrul Centrului de diabet al ochiului si chirurgie optica plastica, cu introducerea CPFO pentru o perioada mai indelungata de timp.

Cum trebuie sa ne pregatim pentru operatie?
Luand in considerare particularitatile caracteristice diabetului zaharat (fragilitatea si permeabilitatea crescuta a vaselor, diminuare fortelor de aparare ale organismului, cicatrizarea proasta a ranilor, datorita insuficientei proteice si vitaminoase), perioada postoperatorie poate fi mai incetinita. Din aceasta cauza, bolnavul trebuie pregatit minutios pentru operatie de medicul sau curant.

In primul rand, se va stabiliza continutul zaharului in sange. Deosebit de importanta este eliminarea starilor manifeste si latente ale hipoglicemiei.
In al doilea rand, se impune efectuarea unor serii de tratamente, destinate corectiei dereglarilor metabolismului lipidic si proteic.
In al treilea rand, se vor trata minutios focarele infectiilor cronice si bolile asociate.

Pentru aceasta, sunt necesare consultatiile medicilor: endocrinolog, terapeut, chirurg, otorinolaringolog, stomatolog si, posibil, si a altor specialisti.

Problemele, legate de doza de insulina, alimentatie, preparatelor hipoglicemiante si altor preparate medicamentoase inainte de operatie, se discuta cu medicul curant si endocrinolog.

Cat timp dureaza operatia? Cat este de dureroasa?
Durata operatiei depinde de gravitatea retinopatiei diabetice si, corespunzator, de volumul interventiei efectuate si reprezinta, in medie, de la 30 minute pana la 1,5 ore. Operatia se efectueaza sub supravegherea anestezistilor cu experienta, care monitorizeaza cu atentie starea generala a pacientului si au grija ca manipularile efectuate sa fie nedureroase. De regula, operatia se efectueaza cu anestezie locala, si numai in cazuri exceptionale (de exemplu, la copii – cu narcoza generala).

No Comments

Post a Comment