Tratamentul cataractei

Tratamentul cataractei

Tratamentul cataractei

Cataracta – este una din cele mai frecvente boli oculare, constand in opacifierea progresiva a cristalinului („lentila”ochiului).

Simptomul principal este scaderea vederii, vederea incetosata, sau „scurtarea” vederii – ochiul devine miop (nu mai vede la distanta, dar incepe sa vada mai bine la aproape).

Cataracta e o boala care se diagnosticheaza usor cu ocazia unui consult oftalmologic de rutina, prin examinarea de catre oftalmolog a polului anterior ocular cu biomicroscopul; dilatarea pupilei faciliteaza stabilirea diagnosticului, precum ajuta si la stabilirea tipului si localizarii opacitatilor cristaliniene.

Tratamentul cataractei prin metoda facoemulsificare

Extractia cristalinului prin facoemulsificare consta in indepartarea materialului cristalinian cataractat prin irigatie – aspiratie, dupa „fragmentarea sa” cu ajutorul ultrasunetelor.
Marele avantaj al operaţiei de emulsificare cu ultrasunetele îl reprezintă dimensiunile mult mai mici ale inciziei; reabilitarea vizuală după operaţie este mult mai rapidă (unii pacienţi pot să conducă maşina a doua zi) spre deosebire de cazul extragerii extracapsulare când vor trece 4-6 săptămâni până la stabilizarea vederii; lipsesc restricţiile care se impun pacientului în cazul operaţiei de extragere extracapsulară (acesta este împiedicat să se aplece şi să ridice obiecte grele de teamă că operaţia să nu se deschidă); în multe cazuri, nu se mai pun suturi la nivelul inciziei şi astfel pacientul se simte mai confortabil şi nu trebuie să suporte o altă şedinţă de scoatere a firelor.