Traumatisme

Traumatisme

Tratamentul sechelelor traumelor

Leziunile traumatice oftalmologice se caracterizeaza printr-o mare varietate de cauze, manifestari clinice si severitate. Unele sunt minore si se pot vindeca prin aplicarea unui simplu tratament si a unui pansament local, in timp ce altele sunt complexe si pot fi chiar cauza de pierderea vederii la ochiul afectat.

Cele mai des intalnite cauze ale traumatismelor oculare sunt reprezentate de bucati de lemn, aschii, metal, sticla, pietre, mingi de tenis, fluturasi de badminton, sageti, artificii. Ele pot determina traumatisme penetrante sau perforante (plagi), in care este intrerupta integritatea epiteliului cornean si structura ochiului este afectata in profunzime, sau contuzii, care nu sunt penetrante si afectarea este mai superficiala.

Tratamentul de specialitate in cazul traumatismelor oftalmologice depinde foarte mult de natura acestuia. Majoritatea sunt urgente medicale si pacientul este sfatuit sa se prezinte cat mai repede la spital in vederea diagnosticarii si tratatrii corecte a acestora.