+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Tratamentul miopiei la copii

TRATAMENTUL MIOPIEI LA COPII

Este obligatoriu ca micuţul să poarte ochelari, chiar dacă acesta se poate opune la început. Lentilele de contact implică mai multă responsabilitate decât ochelarii şi sunt permise numai copiilor peste 15 ani. Lentilele de contact au reguli stricte de utilizare şi întreţinere, care dacă nu sunt respectate, pot conduce la complicaţii severe. Chirurgia permite diminuarea sau eliminarea completă a dioptriilor, dar o astfel de intervenţie se poate efectua doar la o vârstă de peste 20 de ani şi dacă dioptriile sunt stabilizate.

Pentru copii, lentilele ochelarilor trebuie să fie obligatoriu din plastic, deoarece sunt mult mai uşoare decât cele din sticlă şi nu prezintă pericolul de a se sparge sau de a provoca accidente. Dacă se zgârie, lentilele trebuie schimbate pentru a nu afecta vederea. În cazul în care micuţul foloseşte computerul, este recomandabil ca lentilele să fie cu strat antireflex.

Rama ochelarilor trebuie să fie uşoară şi foarte stabilă. Stabilitatea ramelor este un aspect esenţial, deoarece orice înclinaţie a ramei tulbură vederea. Copilul trebuie să privească prin centrul lentilelor, nu pe deasupra ochelarilor. De asemenea, ramele trebuie să stea bine pe nas şi să nu lase urme roşii pe piele. Ele pot fi confecţionate din plastic sau metal. Ramele din plastic sunt mai recomandate la copii, întrucât sunt mai uşoare şi nu le provoacă disconfort. Există însă şi rame metalice din titan, care sunt mult mai flexibile şi usoare.

COMPLICAŢIILE MIOPIEI LA COPII

Miopia necorectată în copilărie poate avea repercusiuni grave pentru toată viaţa. Dacă micuţul are o diferenţă de dioptrii între cei doi ochi (anizometropie), iar defectul de vedere nu este sesizat la timp, el va conduce la pierderea vederii la ochiul cu dioptria mai mare. Această condiţie se numeşte ambliopie sau „ochi leneş”. Creierul are tendinţa de a favoriza ochiul bun şi, în timp, se va baza numai pe el. Ambliopia este tratabilă numai în primii ani ai copilăriei, când are loc dezvoltarea progresivă a sistemului vizual (în primii cinci ani). După maturizarea sistemului vizual, ambliopia nu mai poate fi însă tratată. Dacă este depistată la timp, vederea „ochiului leneş” poate fi recuperată total prin corecţie optică permanentă (ochelari) si ocluzie ( acoperire temporara ) pe ochiul cu vedere mai bună, pentru activarea forţată a ochiului ambliop.

No Comments

Post a Comment