+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Strabismul convergent congenital la copil

Strabismul convergent  congenital  este un tip de strabism in care ochii sunt “incrucisati”, adică, în timp ce un ochi se uită drept înainte, celalalt ochi este deviat  spre nas. Unii copii pot prezenta deviatia alternanta cand a unui ochi ,cand a celuilalt, semn ca sunt folositi, pe rand, ambii ochi (semn favorabil) .Altii prezinta deviatia constanta a  aceluias ochi (semn nefavorabil), ceea ce duce la excluderea ochiului deviat de catre creier, prin nefolosirea lui aparand ambliopia ( vederea scazuta in ochiul deviat).

În primele luni de viaţă deviatia intermitenta a ochilor este normala. Dacă  alinierea anormala a ochilor persista si după primele 4-6 luni, un consult  efectuat de un oftalmolog pediatru este obligatoriu.

Desi cauza este necunoscuta, se crede că problema de bază constă în incapacitatea creierului de a coordona mişcarea ochilor.

Tratamentul strabismului convergent congenital consta de obicei in intervenţie chirurgicală . Înainte de operaţie si alţi factori trebuie să fie luati în considerare. Dacă ambliopia ( vederea scazuta)  este prezenta, această vedere scazuta trebuie să fie tratata  imediat. Acest lucru este realizat prin ocluzia (acoperirea) ochiul  bun pentru a forta creierul sa utilizeze ochiul cu vederea scazuta. Acest lucru nu va corecta deviatia ochiului, ci va egaliza vederea celor doi ochi, îmbunătăţind rezultatul interventiei chirurgicale.Atunci cand exista o hipermetropie semnificativa, ochelarii trebuie să fie prescrisi  , “purtarea ochelarilor” putand diminua deviatia strabica. Corecţia chirurgicala are  nu numai rolul de a  îmbunătăţi aspectului copilului (rol estetic ). Atunci când ochii sunt aliniati greşit în copilărie, vederea binoculară ( capacitatea creierului de a folosi cei doi ochi împreună) , nu se dezvoltă. Prin alinierea precoce a ochilor exista sansa ca acel copil sa prezinta vedere binoculara.

Chiar şi după o intervenţie chirurgicală de succes, urmarirea periodica  a copilului de catre un oftalmolog pediatru este necesara.

Strabismul convergent acomodativ se referă la o “incrucisare” a ochilor cauzata de hipermetropie. Copiii care sunt hipermetropi focalizeaza automat pe obiecte la distanţă şi la aproape prin  “acomodatie”. La unii copii care sunt hipermetropi, acest efort acomodativ este asociat cu un reflex de “incrucisare” a ochilor mai accentuat, cu aparitia strabismului convergent acomodativ. Vârsta obişnuită de debut este cuprinsă între 2 şi 4 ani.

Oftalmologul pediatru va efectua toate testele necesare pentru a va confirma dacă copilul dumneavoastră are un strabism convergent acomodativ . Portul ochelarilor scade “efortul acomodativ” si astfel scade  si “incrucisarea” reflexa a ochilor.Astfel, strabismul poate chiar sa dispara atata timp cat copilul poarta ochelarul prescris.

Este chirurgia recomandata? Dacă ochelarul prescris pentru corectia hipermetropiei face sa dispara deviatia ochilor ,atunci chirurgia nu este recomandata (copilul va purta ochelarii).Daca o deviatie inestetica persista si dupa portul ochelarilor,  interventia chirurgicala este luata in discutie.

De ce este importanta o buna aliniere a ochilor inca din  copilărie? În afară de îmbunătăţirea evidentă în aspectul copilului, alinierea corecta a globilor oculari permite creierului dezvoltarea normala a vederii binoculare.O  vedere binoculară normala permite o perceptie tridimensionala a obiectelor . În plus, un copil cu o aliniere oculara buna este la risc scazut de a dezvolta ambliopie.

No Comments

Post a Comment