+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Stabismul convergent la copii

În mod normal, ambii ochi sunt aliniaţi unul în raport cu celălalt şi se mişcă la unison. Acest fapt ne permite vederea binoculară (stereoscopică). Atunci când alinierea este defectuoasă, apare strabismul. Acesta poate fi constant sau intermitent. De asemenea, strabismul poate afecta doar un ochi sau ambii ochi, pe rând. Lipsa de coordonare a ochilor poate avea, fie cauze de natură neurologică (strabism paralitic), musculară sau de natură acomodativă (legată de dioptrii). Indiferent de cauze, după o vreme apare de obicei (în special la copii) fenomenul numit ambliopie, atunci când creierul începe să ignore semnalele trimise de către ochiul afectat de strabism pentru a evita vederea dublă. Ambliopia lăsată netratată duce la deteriorarea ireversibilă a vederii în ochiul afectat. Strabismele se pot însoţi de poziţii anormale ale capului şi gâtului (torticolis).

În cazul Strabismului, se fac teste amănunţite şi repetate pentru: stabilirea acuităţii vizuale, investigarea mişcărilor monoculare (ducţii) sau binoculare (vergenţe), studiul fixaţiei (locul unde axul vizual intersectează retina),calitatea vederii binoculare, studiul corespondenţei retiniene şi multe altele.

STRABISMUL CONVERGENT LA COPII

Axele vizuale sunt încrucişate. Cauzele pot fi acomodative sau nonacomodative. Paralizia de nerv abducens poate produce strabism convergent în poziţie primară. Strabismul acomodativ este produs de un exces de apropiere a globilor oculari (convergenţă) în condiţiile existenţei unui viciu de refracţie (hipermetropie). Există multe variante de strabism acomodativ, dar cel mai tipic se instalează în jurul vârstei de 2-3 ani, fiind iniţial intermitent, apoi permanent, precipitat de traumatisme sau stres. Corecţia totală a hipermetropiei trebuie începută precoce, altfel, după câteva săptămâni sau luni, pacientul nu mai răspunde la tratamentul cu ochelari.

STRABISMUL DIVERGENT LA COPII

Este mai rar şi are axele vizuale descrucişate, deviate în afară. Cauzele sunt diverse: alterarea convergenţei, excesul divergenţei, pierderea vederii pe un ochi, cauze anatomice (sindrom Duane), malformaţii faciale, paralizie de nerv oculomotor.

No Comments

Post a Comment