Multi dintre pacientii cu diabet dezvolta in timp manifestari oculare, dintre care retinopatia diabetica este cea mai importanta. Diabetul determina afectari ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componenta a ochiului situata in partea posterioara a acestuia, care are rol de a capta imaginile si de a trimite informatiile la creier).
Retinopatia diabetica se poate manifesta prin tulburari de vedere, chiar orbire. Se poate preveni aparitia retinopatiei prin mentinerea glicemiei in limite normale sau aproape de normal. Aceste masuri incetinesc progresia retinopatiei si previn pierderea vederii.
Retinopatia diabetica este o boala ce progreseaza in timp. In fazele incipiente vasele de sange mici de la nivelul retinei se subtiaza. In timp vasele de sange dezvolta mici anevrisme (largiri ale diametrului vasului), care se pot rupe si pot determina acumulari de sange in gelul vitros (fluidul cu consistenta de gel din interiorul ochiului).
Pe masura ce boala progreseaza se vor forma noi vase de sange la nivelul retinei. Acest lucru poarta numele de retinopatie proliferativa. Aceste vase de sange nou formate se rup si sangereaza cu usurinta in interiorul ochiului producand alterari ale vederii. Aceste rupturi si sangerari pot determina formarea de cicatrici care vor duce la retractia retinei si in cele din urma la dezlipirea retinei de peretele posterior al globului ocular- dezlipirea de retina.
‣ FRECVENTA BOLII
Retinopatia diabetica este cauza cea mai frecventa de orbire spontana la persoanele cu varste intre 20 si 65 de ani. Prevalenta acestei boli variaza la pacientii cu tip I sau tip II de diabet.
‣ SIMPTOME
Simptomele apar precoce in aceasta boala, dar nu sunt observate decat atunci cand s-au produs distructii masive si s-au dezvoltat complicatii. Examinarea periodica identifica retinopatia diabetica precoce in evolutie si poate preveni dezlipirea de retina.
Simptomele retinopatiei diabetice includ:
• vedere incetosata sau distorsionata, sau dificultati de citire;
• puncte luminoase sau intunecate in campul vizual;
• pierderea vederii partiala sau totala, sau senzatia de „vedere printr-un val”;
• durere la nivelul ochiului.
‣ TRATAMENT
Nu exista vindecare in cazul retinopatiei diabetice, cu toate acestea laserterapia (fotocoagularea) este eficienta in prevenirea pierderii vederii daca se practica inainte ca retina sa sufere leziuni severe. Extragerea chirurgicala a corpului vitros (vitrectomie) poate de asemenea sa ajute la imbunatatirea vederii in cazul in care retina nu a fost sever afecata. Desi simptomele nu apar decat tarziu in evolutia bolii, diagnosticul precoce este foarte important. Cu cat retinopatia este dignosticata in fazele incipiente, terapia este mai usoara si probabilitatea ca pierdea vederii sa para este mai mica.
Tratamentul retinopatiei este eficient in prevenirea, intarzierea si reducerea pierderii vederii, dar nu realizeaza o vindecare. Persoanele care au fost tratate pentru retinopatie sunt monitorizate frecvent de un medic oftalmolog. Majoritatea pacientilor cu retinopatie au nevoie de mai multe cure de terapie pe masura ce boala avanseaza.
Ideal ar fi ca tratamentul sa se faca precoce in evolutia bolii, pentru a preveni aparitia complicatiilor severe, decat sa se incerece tratarea tulburarilor grave de vedere odata ce acestea s-au instalat.