BOLI DE OCHI LA COPII

BOLI DE OCHI LA COPII

Probleme cu ochii la copii pot aparea mai frecvent pana la varsta 6-7 ani. Ca si toate celelalte afectiuni, si cele ale ochilor reprezinta de fapt o carenta in dezvoltarea fizica optima a copilului…

Tratamentul bolilor de ochi la copii:

Probleme cu ochii la copipot aparea mai frecvent pana la varsta 6-7 ani. Ca si toate celelalte afectiuni, si cele ale ochilor reprezinta de fapt o carenta in dezvoltarea fizica optima a copilului. Ele pot fi strict ale ochilor, ca element anatomic, sau ale vederii. Din fericire, in majoritatea cazurilor acestea pot fi corectate, daca tratamentul incepe in momentul depistarii.

Cand e foarte mic, copilul are diferite „cautaturi”, fie priveste tinta in perete, fie un ochi priveste intr-o parte si celalalt in alta parte, fie si-i roteste, sau pare ca nu te priveste drept in ochi. Copilul e lipsit de control si trupul lui e la fel. El nu intelege nimic din mediul la care l-ai adus la viata si acomodarea este dificila pentru el. Toate aceste priviri sunt firesti in majoritatea cazurilor dar sunt si unii bebelusi predispusi sa dezvolte mai departe aceste deficiente.

Ambliopia sau ochiul lenes

Cand e foarte mic, copilul are diferite „cautaturi”, fie priveste tinta in perete, fie un ochi priveste intr-o parte si celalalt in alta parte, fie si-i roteste, sau pare ca nu te priveste drept in ochi. Copilul e lipsit de control si trupul lui e la fel. El nu intelege nimic din mediul la care l-ai adus la viata si acomodarea este dificila pentru el. Toate aceste priviri sunt firesti in majoritatea cazurilor dar sunt si unii bebelusi predispusi sa dezvolte mai departe aceste deficiente.

Medicii recomanda ochelari si in unele cazuri chiar operatie chirurgicala pentru a intari muschii ochiului cu probleme. Inainte de operatie sau dupa, se recomanda exercitii ale ochilor pentru a practica o buna vedere.

Strabismul

Aceasta afectiune este foarte asemanatoare cu cea a ochiului lenes. La fel, este vorba de ochi incrucisati. Strabismul poate aparea la nastere sau mai tarziu, in urma unui accident sau a unei boli. Este foarte important ca aceasta afectiune sa fie descoperita la timp si mai ales corectata imediat.

Acest lucru se poate face cu ajutorul ochelarilor prescrisi de doctori. De asemenea in unele cazuri e nevoie de anumite solutii, alifii sau chiar injectii pentru a slabi puterea unor muschi care sunt hiper-activi. Se poate ajunge si la operatie in caz ca medicii ajung la concluzia ca e nevoie de intarirea muschiului unuia dintre ochi.

Daltonismul (Acromatopsia)

Aceasta deficienta presupune incapacitatea copilului de a distinge anumite culori unele de celelalte. De cele mai multe ori aceasta afectiune este ereditara. Nu prea exista tratament, dar exista totusi anumiti ochelari cu geam special care sa ajute bolnavul sa deosebeasca culorile. De obicei acestia reusesc sa le distinga oarecum dupa luminozitate si spatiul in care se regasesc obiectele respective.

Miopia si hiperopia (hipermetropia)

Ce se intampla in cazul miopiei e ca globul ocular este prea lung pentru a „asigura” buna putere de concentrare a ochiului. De aceea obiectele de la distanta apar „in ceata”. Se poate corecta cu ajutorul ochelarilor. In cazul hiperopiei, globul ocular e prea scurt pentru a asigura buna focalizare a ochiului. La copii, lentilele pot corecta aceasta deficienta si poate ajuta la o buna vedere de la distanta, dar doar cu un efort sustinut care poate cauza uneori si strabism.

Daca banuiesti sau chiar identifici una din aceste probleme de vedere la copilul tau, trebuie neaparat sa mergi cu el la ORL pentru ca doctorul sa iti recomande tratamentul potrivit.

Uneori e nevoie de ochelari, alteori doar de unguente dar ai vazut ca sunt cazuri cand doar cu operatie se poate ajunge la o ameliorarea a vazului copilului tau. Dupa operatie, sa nu uiti de exercitiile ochilor, pentru ca micutul sa isi recapete buna vedere si sa elimine orice problema cu ochii pana la adolescenta.

Exercitiile pentru ochi sunt foarte bune in cazul oricarei afectiuni de vedere, indiferent daca necesita operatie sau nu.

Principalele probleme interne ale ochilor

Conjuctivita si abraziunea corneii

Conjuctivita se manifesta prin roseata ochilor si scurgerea unei substante galbui dintr-un ochi sau din ambii ochi. Se poate trata cu picaturi, la recomandarea medicului.

Abraziunea corneii apare in urma frecarii ochiului sau a prezentei unui obiect strain in ochi. Acest lucru cauzeaza durere, lacrimare si sensibilitate la lumina. Aceasta afectiune, ca si in cazul conjuctivitei, se trateaza de obicei cu un antibiotic sub forma de alifie. Daca nu trece, e nevoie atunci sa consulti un oftalmolog.

Mai exista si alte probleme interne ale ochilor, legate de iris sau cornee, dar apar de obicei mai mult la nou-nascuti. Ai grija sa ii faci toate vaccinurile necesare regulat pentru a te confrunta cu cat mai putine probleme de sanatate ale copilului tau.

  • Medicenter is a people centered environment – which means you are at the center of everything we do and every decision we make.
  • We are your partner for health, helping your live well by bringing the best in medicine and healthcare to your door.
  • We provide fast, effective and affordable immediate care for non-life threatening illnesses. Most patients are seen, treated and released in about 60 minutes.