+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Semnele si simptomele miopiei la copii

SEMNELE ŞI SIMPTOMELE MIOPIEI LA COPII

Copilul sub trei ani trebuie dus la medicul oftalmolog, în cazul în care se observă următoarele semne: se apropie prea mult de televizor, apropie prea mult jucăriile de ochi, se încruntă sau priveşte cu ochii uşor întredeschişi un obiect aflat la distanţă, clipeşte foarte des sau refuză activităţile „intelectuale”, precum desenatul sau coloratul.

Preşcolarii sau şcolarii pot manifesta următoarele semne: se plâng că nu văd bine la tablă, ţin cartea sau alte obiecte foarte aproape de faţă, se apropie prea mult de televizor, acuză frecvent dureri de cap, nu sunt interesaţi de sport sau alte activităţi care presupun o vedere bună la distanţă.

Dacă unul dintre părinţi sau o rudă apropiată are miopie şi poartă ochelari din copilărie, există posibilitatea ca micuţul să moştenească acelaşi defect. Din acest motiv, copilul care suferă de miopie trebuie dus cu regularitate (cel putin anual) la control oftalmologic, pentru repetarea măsurătorilor şi verificarea evoluţiei. În funcţie de rezultatul măsurătorilor, se modifică periodic ochelarii sau lentilele de contact. Cu cât defectele de vedere sunt diagnosticate şi tratate mai devreme, cu atât şansele de recuperare a vederii sunt mai mari.

DIAGNOSTICUL MIOPIEI LA COPII

Controlul constă în efectuarea unor teste ce permit: evaluarea acuităţii vizuale, a câmpului vizual, a refracţiei oculare şi examinarea ochiului cu ajutorul oftalmoscopului. Pentru măsurarea viciilor de refracţie la copii sunt necesare picături speciale, care au rolul de a paraliza temporar muşchii acomodaţiei. Fără picături, măsurătorile ar putea indica valori false ale dioptriilor, întrucât copiii au o capacitate foarte mare de acomodare.

Primul control oftalmologic trebuie efectuat încă de la vârsta de 3 ani. De multe ori, simptomele miopiei sau ale altor deficienţe oculare nu sunt sesizabile.

No Comments

Post a Comment