+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Fotokeratita

Este provocată de expunerea la razele UV (aparate de sudură, nepurtarea ochelarilor de protecţie la ski, la mare sau la altitudine) şi este echivalentul pentru ochi al arsurilor solare ale pielii, fiind afectate conjunctiva şi corneea. Se manifestă prin dureri, lăcrimare intensă, sensibilitate la lumină şi pupile micşorate. Se vindecă rapid dacă se aplică anestezice locale, coliruri de repitelizare a corneii, lacrimi artificiale.

Fotokeratita poate fi prevenită prin purtarea ochelarilor (de soare sau de vedere) cu lentile care oferă protecţie împotriva razelor UV.

Ochelarii de soare nu sunt doar un articol de modă. În unele situaţii, purtarea lor este obligatorie pentru prevenirea daunelor pe care soarele le pot provoca ochilor. De exemplu, pe întinderile mari de zăpadă, reflexia razelor vizibile şi UV este intensă într-o zi cu soare, iar ochelarii cu filtru sunt indispensabili pentru protecţie.

Aceştia sunt necesari chiar în viaţă cotidiană, cu atât mai mult cu cât razele UV penetrează norii destul de uşor, astfel că şi în zilele înnorate razele UV sunt destul de abundente. Studii recente indică faptul că şi lumina vizibilă, respectiv lumina albastră, poate facilita pe termen lung apariţia degenerescenţei maculare. Condiţia esenţială a unei bune protecţii oferite de către ochelarii de soare este că aceştia să fie de bună calitate (respectiv, lentilele lor).

No Comments

Post a Comment