Cataracta si glaucomul sunt doua dintre cele mai raspandite afectiuni oftalmologice in lume, numarandu-se printre principalele cauze ale pierderii vederii cu mentiunea ca in glaucom ce s-a pierdut nu se mai poate recupera iar in cataracta tot ce s-a pierdut poate fi recuperat!
Desi ambele se manifesta la nivelul ochiului, cataracta si glaucomul sunt doua afectiuni total diferite care implica structuri diferite ale ochiului. Atat cataracta, cat si glaucomul se manifesta in principal la persoanele cu varsta peste 55 de ani, cu toate acestea nu sunt asociate si au cauze diferite.

“Glaucomul este o afectiune severa care provoaca distrugerea nervului din cauza cresterii presiunii intraoculare in cele mai multe cazuri. In schimb, cataracta este o boala care provoaca opacifierea cristalinul, lentila naturala a ochiului, pozitionata in spatele irisului.”

CATARACTA SI GLAUCOMUL DUC LA PIERDEREA VEDERII

Cristalinul, care este un mediu transparent, are rolul de a focaliza lumina in zona ochiului responsabila cu formarea imaginilor (retina). Atunci cand devine opac din cauza cataractei, cristalinul impedica trecerea luminii catre retina si astfel vederea scade, ducand in final la pierderea vederii. In cazul galucomului, distrugerea nervului optic inseamna distrugerea legaturii dintre ochi si creier. Imaginile care se formeaza pe retina nu mai pot ajunge la creier si astfel apare orbirea.

CATARACTA – PIERDEREA VEDERII REVERSIBILA
GLAUCOMUL – ORBIRE IREVERSIBILA

In cazul Cataractei, pierderea vederii este reversibila. Vederea poate fi redata printr-o interventie chirurgicala care presupune inlocuirea cristalinului opacifiat cu un cristalin artificial. “Operatia de cataracta se numara printre cele mai sigure interventii chirurgicale la ora actuala si se efectueaza in cadrul clinicii noastre cu posibilitatea de internare. Siguranta este completata de monitorizarea continua a pacientilor de catre medici de urgenta si medici anestezisti”.

In cazul Glaucomului, vederea pierduta ca urmare a distrugerii nervului optic nu mai poate fi recastigata. Boala poate fi tinuta sub control prin administrarea de picaturi cu rol in stabilizarea presiunii intraoculare. Pacientii sunt nevoiti sa urmeze acest tratament TOATA VIATA pentru a evita pierderea completa a vederii. Atunci cand picaturile nu isi mai fac efectul se poate interveni chirurgical pentru stabilizarea presiunii intraoculare. Operatia nu are rolul de a reda vederea, ci doar de a opri evolutia bolii si de a salva vederea ramasa. In cadrul clinicii noastre se realizeaza operatii de glaucom pentru pacientii in cazul carora tratamentul medicamentos nu mai functioneaza.”.

In ceea ce priveste simptomatologia, Cataracta si Galucomul sunt total diferite.
CATARACTA se manifesta prin simptome clare, evidente in stadia nu foarte avansate ale bolii, care includ:
• vederea incetosata;
• halouri la lumina;
• vedere dublata la unul dintre ochi;
• vedere nocturna slaba;
• sensibilitate la lumina;
• perceperea de culori fade, ingalbenite;

In schimb GLAUCOMUL este in marea majoritate a caurilor o boala “silentioasa”, intrucat primele simptome concrete apar atunci cand vederea este afectata in proportii mari. “Mai mult de jumatate din persoanele care sufera de glaucom, nu stiu ca au aceasta boala. Distrugerea nervului optic se produce treptat, iar pierderea vederii se instaleaza lent prin ingustarea treptata a campului vizual.”. Exista anumite forme de glaucom care debuteaza cu dureri violente de cap, insotite sau nu senzatie de voma, inrosirea ochilor si incetosarea vederii.

CATARACTA are vindecare- tratament chirurgical!
GLAUCOMUL nu are vindecare – doar salvarea vederii in stadiul in care este descoperita !

CATARACTA se trateaza doar prin interventie chirurgicala. Asa cum am mentionat mai sus, operatia de cataracta presupune extragerea cristalinului opacifiat si inlocuirea lui cu un implant de cristalin artificial.
GLAUCOMUL nu se trateaza pentru a recupera vederea pierduta! Picaturile pe care medicul le prescrie ca si tratament au rolul de a stagna evolutia bolii prin stabilizarea presiunii intraoculare.

Pentru a preveni pierderea vederii ca urmare a CATARACTEI sau a GLAUCOMULUI va recomandam sa mergeti periodic la controale oftalmologice complete care pot evidentia prezenta uneia dintre aceste afectiuni.
In cazul Glaucomului exista anumite grupuri de persoane care prezinta un risc mai crescut de a dezvolta aceasta afectiune si care ar trebui sa mearga regulat la oftalmolog pentru controale de specialitate. Vorbim aici despre persoanele care au in familie cazuri de glaucom (mama, tata, bunici, frati, surori). Cu toate acestea, glaucomul poate aparea la orice persoana, chiar daca aparent vederea sa este sanatoasa.
In cazul Cataractei nu exista anumite grupuri de persoane cu risc ci din pacate este un proces de imbatranire natural al cristalinului din interiorul ochiului. (cu exceptia cazurilor in care cataracta are alte cauze*)