Diagnosticarea
Numai un specialist poate determina gradul miopiei voastre si poate alege cea mai potrivita metoda de tratament pentru cazul dat.

Oftalmologii Ovisus “Microchirurgia ochiului” vor efectua investigatia necesara cu ajutorul aparaturii de inalta precizie. Diagnosticul miopiei necesita efectuarea urmatoarelor investigatii:

  • verificarea acuitatii vederii in departare fara ochelari, alegerea sticlelor necesare dumneavoastra;
  • determinarea refractiei ochilor dumneavoastra si a gradului de miopie;
  • masurarea lungimii ochiului in cabinetul de diagnostic cu ultrasunet. Aceasta este o investigatie nedureroasa si foarte precisa, dupa rezultatele acesteia medicul face concluzia despre miopia progresiva;
  • masurarea cu ajutorul ultrasunetului a grosimii corneei in diverse puncte ale acesteia. Aceasta investigatie este necesara, daca dumneavoastra urmati sa fiti supusi operatiei de refractie;
  • examinarea fundului ochiului (oftalmoscopia), ceea ce permite medicului de a estima starea retinei, vaselor, nervului optic al fiecarui ochi.

Aceasta este schema generala de explorare a pacientilor cu miopie, insa tratamentul fiecarui om necesita o abordare individuala. De aceea la necesitate medicul poate sa va prescrie investigatii suplimentare.

Tratamentul miopiei
Medicii disting urmatoarele directii principale de tratament al miopiei:

  • oprirea cresterii patologice a ochiului;
  • prevenirea posibilelor complicatii ale miopiei;
  • corectarea refractiei ochiului miop cu izbavirea, dupa posibilitate, de purtare a ochelarilor si a lentilelor de contact.

Specialistii au elaborat si folosesc cu succes diverse metode de tratament al miopiei: scleroplastia, coagularea cu laser, cheratotomia, si multe alte.

Operatiile de scleroplastie sunt efectuate pentru a opri cresterea ochiului. In timpul unei atare operatii in partea posterioara a globului ocular se introduc fasii de materiale biologice, care, asemenea unui bandaj, cuprind ochiul si nu-i permit acestuia sa se alungeasca. Cu timpul, in aceste materiale cresc vase si ochiul incepe sa primeasca mai mult sange si substante nutritive, decat pana la scleroplastie. Actualmente, in unele cazuri, este utilizata operatia simplificata, care a primit denumirea de “colagenoplastie”. Avantajul acesteia consta in faptul, ca materialul biologic (colagenul) se introduce in forma de suspenzie dupa globul ocular cu ajutorul seringii. Colagenul stimuleaza celulele speciale, care se afla in sclera ochiului si acestea produc un nou tesut al sclerei, care impiedica alungirea sclerei si cresterea ochiului.

Operatiile de scleroplastie pot fi efectuate in regim de ambulatoriu, durata lor constituie de la 5 pana la 15 minute. Uneori asemenea interventii chirurgicale se efectueaza simultan pe ambii ochi sau sunt combinate cu alte operatii pe globul ocular.

Pentru prevenirea complicatiilor miopiei in afara de scleroplastie in unele cazuri este efectuat tratamentul cu laser. Raza laserului “sudeaza” retina la membrana vasculara in locurile slabe si in jurul ruperilor acesteia, prevenind cea mai dificila complicatie a miopiei – desprinderea de retina.

Cand este oprita cresterea patologica a ochiului si profilactica complicatiilor este efectuata, apare o intrebare importanta pentru un om miop: cum de dobandit vederea naturala, si nu vederea schimonosita de sticle, si perceptia lumii in dimensiunile si culorile ei naturale, cum sa ne izbavim de lentilele groase, creatoare a atator complicatii, care uratesc extern si incatuseaza intern.

Astazi aceasta problema se solutioneaza cu succes datorita noii directii in oftalmologie – chirurgia cu refractie a ochiului. Elaborarea metodelor de operatii absolut noi si a aparaturii pentru efectuarea acestora, a instrumentelor speciale microchirurgicale de inalta calitate. Exista cateva metode de tratament a miopiei. Una din acestea este cheratotomia, care este efectuata in cazul miopiilor ce nu depasesc 6,0 dioptrii.

In cazul acestei operatii pe cornee se fac cateva taieturi care nu o strabat. Datorita acestora corneea sub actiunea presiunii intraoculare devine mai plana si puterea ei de refractare se diminueaza. Cantitatea si adancimea taieturilor se calculeaza cu ajutorul programelor speciale de calculator individual pentru fiecare pacient in dependenta de gradul de miopie, varsta, cerinte profesionale, particularitatilor anatomice ale ochiului. Daca in afara de miopie dumneavoastra mai aveti si astigmatism (stare, in care forma corneei nu este ideal sferica si refractia in diverse directii are loc in mod diferit), atunci acesta de asemenea poate fi inlaturat la efectuarea cheratotomiei.

Pentru orice grad de miopie poata sa vi se propuna cheratomileza cu laser sau cheratectomia excimer cu laser – metode, care reprezinta ultimul cuvant in chirurgia miopiei. Aceste operatii se efectueaza in baza calculelor precise la calculator pentru fiecare pacient. In caz de cheratomileza cu laser, cu un instrument special se formeaza un lambou al corneei, care basculeaza ca un “capacel”. Dupa aceea cu laserul va fi evaporata corneea, iar apoi “capacelul” este intors la loc. La cateva ore dupa operatie va puteti intoarce la modul normal de viata. In cazul cheratectomiei laser eximer cu se poate diminua forta de refractie a corneei de asemenea prin evaporare cu laserul. Intreaga operatie de inlaturare a miopiei de la 1 pana la 25 dioptrii dureaza doar 1-1,5 minute. Avantajele principale ale acestor operatii sunt absenta absoluta a oricarei dureri si precizia foarte mare a actiunii.

Operatiile enumerate mai sus se refera la cele ne cavitar, de oare ce in cazul acestora bisturiul chirurgului nu patrunde in cavitatea ochiului. Dar in anumite cazuri, cand aceste operatii nu va sunt indicate, pentru corectarea miopiei mai mari de 18,0 dioptrii se fac operatii pe cavitate, de exemplu, se amplaseaza in fata cristalinului natural o lentila miniaturizata. Aceasta prin actiunea sa va neutraliza refractia excesiva a ochiului miop.

Scopul tuturor acestor operatii de refractie este de a diminua refractia ochiului miop. Pentru fiecare din aceste operatii exista anumite indicatii si contraindicatii. Tinand seama de toate datele de investigatie, medicul va alege operatia optimala pentru ochii vostri.

In dependenta de tipul interventiei operatiile de refractie sunt efectuate in ambulatoriu sau cu spitalizare pentru 1-2 zile.
Mod corect de administrare a colirelor
In prima luna si jumatate dupa operatie va fi necesar sa va picurati picaturi de ochi antiinflamatoare in ochiul operat. Invatati sa faceti aceasta corect!

La administrarea colirelor, dati putin capul peste spate. Totodata, trebuie sa priviti in sus. Trageti putin pleoapa inferioara in jos si picurati picaturile. Sunt suficiente 1-2 picaturi. Straduiti-va sa nu atingeti cu capatul pipetei pielea pleoapelor si a sprancenelor.

Daca medicul va prescris cateva medicamente, acestea vor trebui administrate cu un interval de 20-30 secunde. Pentru fiecare preparat trebuie sa aveti pipeta sa. In cazul cand utilizati pipete este necesar sa le fierbeti o data pe zi in decurs de 15-20 de minute.