+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Centrul de chirurgie oftalmologică OVISUS: ajută-ţi ochii!

Deja de 16 ani, pe piața serviciilor medicale din Republica Moldova funcţionează Centrul de oftalmochirurgie OVISUS. Profesionalismul înalt al medicilor de aici, echipamentul modern și o abordare deosebită a fiecărui pacient au devenit caracteristicile acestui centru. Anual, în clinica OVISUS sunt diagnosticaţi şi trataţi copii şi adulţi: centrul oferă servicii şi sâmbăta, pentru comoditatea pacienţilor, iar înscrierea la specialişti poate fi făcută prin telefon sau online

6

 

Pentru a afla cum să abordăm problemele de vedere, am discutat cu medicul oftalmolog-pediatru de categorie superioară Svetlana Bulici și cu medicul oftalmolazerchirurg de categorie superioară, doctorul în medicină Djina Borovic.

 • În veacul nostru cu abundență de informații și o varietate mare de dispozitive electronice – calculatoare, telefoane mobile etc., vederea, mai ales cea a copiilor, este supusă unor sarcini enorme. Cum ar putea părinții să nu rateze momentul oportun și să se adreseze la timp la medic?

La copii, analizatorul vizual se află în dezvoltare și formare, de aceea este necesar să fie examinaţi în mod regulat, pentru a depista la timp și a corecta anomaliile apărute în dezvoltarea ochilor. Un rol foarte important în acest sens îl joacă examenele profilactice, pentru că tratamentul început devreme face posibilă acordarea rapidă a asistenței calificate: la sugari și preșcolari – pentru a restabili funcţia vizuală şi a-i pregăti pentru procesul educațional; la şcolari – pentru a diminua tensiunea și a antrena diferite grupe de muşchi. Examinarea copiilor – din perioada neonatala şi până la maturitate – ar trebui să fie repetată la fiecare șase luni.

În Centrul medical OVISUS funcționează un cabinet de ocrotire a sănătăţii copiilor și adolescenților – cabinetul pentru copii. Aceasta este una dintre cele mai importante etape ale tratamentului chirurgical și conservator; echipamentul modern permite de a restabili funcționarea armonioasă a ochilor și a sistemului nervos central al pacienților din diferite grupe de vârstă. Frecvența vizitelor este determinată de gravitatea procesului patologic și este stabilită exclusiv de către medic.

 • Este cunoscut faptul că în clinică au fost dezvoltate și se folosesc cu succes tehnici speciale pentru prevenirea şi tratamentul bolilor de ochi ale copiilor – stimularea cu laser, electro- și fotostimularea ochiului. Dar ce intervenţii chirurgicale se efectuează în clinica OVISUS?

Gama de operații care sunt efectuate pentru copii în Centrul medical OVISUS este foarte largă şi chiar unică. Astfel, acordăm ajutor copiilor sub vârsta de 6 luni cu boli oftalmice congenitale sau dobândite: cataractă, glaucom, strabism, tumori, anomalii ale pleoapelor și ale sistemului lacrimal, boli inflamatoare, complicații posttraumatice. Munca conjugată a policlinicii şi a secţiei de chirurgie permite identificarea competentă și rapidă și operarea copiilor cu diferite patologii. Clinica are toate cele necesare pentru recuperarea pacientului – atât staţionar, cât şi ambulatoriu.

 • Cât de des trebuie sa efectueze adulţii consultarea preventivă la oftalmolog și de ce este necesar acest lucru?

Fiţi de acord că mulți dintre noi deseori se ghidează după principiul: „Dacă nu mă deranjează nimic, atunci nu face să mă îngrijorez, cu atât mai mult să merg la medic”. Când vine vorba de sănătatea ochilor, o astfel de abordare poate fi numită iresponsabilă. Ne-am deprins să explicăm deteriorarea vederii prin oboseală, orele de lucru la calculator, ziua de muncă nereglementată etc. Însă printre bolile de ochi sunt multe care se dezvoltă practic fără nici un simptom, iar persoana nici nu este conștientă de prezența lor! Trebuie să vă adresaţi la un oftalmolog cu experiență în momentul în care simțiți cel mai mic disconfort atunci când citiţi, oboseala ochilor în timpul zilei sau orice altă dereglare de vedere.

Dacă vederea este în regulă, e suficient ca adulţii şi copiii să treacă o diagnosticare completă o dată pe an, pentru profilaxie. Dacă însă a fost depistată o problemă, medicul, după prima consultare, vă va spune cât de des ulterior veţi avea nevoie de examinare.

În cazul în care vederea scade, nu este suficient a determina numărul de dioptrii pentru alegerea ochelarilor, deoarece există maladii ale caror simptome sunt similare cu cele ale miopiei și prezbitismului. Este necesar de a afla adevărata cauză a scăderii vederii, iar acest lucru este posibil doar prin efectuarea unui examen cuprinzător.

Femeile ar trebui să acorde o atenție deosebită vederii, în special cele care au miopie sau probleme cu retina, și să treacă controlul regulat, mai ales înainte și în timpul sarcinii. Medicul va stabili, dacă este nevoie de a efectua întărirea preventivă a retinei prin coagulare periferică cu laser. Această procedură reduce semnificativ riscul de apariţie a problemelor de vedere.

După vârsta de 40–50 de ani, creşte semnificativ riscul legat de apariţia anumitor boli de ochi (cataracta, glaucomul etc.). Pentru a preveni sau a depista aceste și alte maladii în stadii incipiente, este necesar să se acorde vederii o atenție deosebită. Iar în boli cum ar fi diabetul şi hipertensiunea arterială, examinarea regulată a vederii este absolut necesară.

 • Cum trebuie să acționeze corect cei care poartă lentile de contact?

Lentila este un corp străin pentru ochii noștri, aceasta iniţial poate provoca modificări greu de observat. Manipularea și păstrarea necorespunzătoare a lentilelor, depăşirea termenului de purtare a lor, dormitul în lentile de contact ce nu sunt concepute pentru aceasta – toate pot duce la consecințe grave, de exemplu, la concreşterea vaselor de sânge în cornee.

Totodată, examenul vederii este important pentru medic ca să se asigure că puteți purta lentile de contact. Puțini cunosc faptul că există contraindicații pentru purtarea lentilelor la pacienții cu modificări patologice pe cornee, cu procese inflamatoare oculare, cu intoleranță alergică la medicamentele ce intră în componenţa soluției pentru păstrarea lentilelor etc.

 

Un examen la oftalmolog este, de asemenea, necesar în cazul în care:
 • printre rudele Dumneavoastră (inclusiv cele depărtate) cineva a avut glaucom sau cataractă;
 • suferiți de boli nervoase sau cardiovasculare;
 • aveți tensiune arterială scăzută sau ridicată (în raport cu norma de vârstă);
 • ați avut un traumatism oftalmic, boli inflamatoare ale ochiului (uveită, iridociclită etc.), operaţii la ochi;
 • aveţi miopie forte, prezbitism;
 • urmaţi un curs lung de tratament cu preparate hormonale.
 • Din păcate, în țara noastră, cu fiecare an creşte numărul bolnavilor cu cataractă şi retinopatie diabetică. Ce fel de ajutor pot primi astfel de pacienţi la clinică OVISUS?

În ceea ce privește retinopatia diabetică, cea mai eficientă metodă de tratament şi prevenire a orbirii este fotocoagularea cu laser. Raza laserului „cauterizează” zona cu vase de sânge nou-formate, funcționarea cărora duce la hemoragii severe în corpul vitros (hemoftalmie), dezlipire de retină, glaucom secundar. Tratamentul cu laser efectuat în timp util păstrează vederea la 60% din pacienții cu retinopatie diabetică avansată pe o perioadă de 10-12 ani. Cu cât mai devreme va fi efectuată fotocoagularea cu laser, cu atât mai bune vor fi rezultatele.

Dintre toate tipurile de operații de îndepărtare a cristalinului în cataractă, cea mai progresistă este facoemulsificarea, care a devenit de facto un standard la nivel mondial în ultimul deceniu. Chirurgii clinicii OVISUS utilizează cele mai avansate tehnici în tratamentul acestei boli, ceea ce reduce traumatismul chirurgical şi scurtează timpul intervenţiei. Totodată, însăşi operația de facoemulsificare se efectuează sub anestezie locală, menținându-se contactul cu pacientul pe parcursul întregului proces. Toate acestea ne permit să obținem rezultate mai bune și, desigur, o perioadă postoperatorie fără complicaţii.

Pentru o vizualizare bună a câmpului operatoriu, chirurgii clinicii OVISUS utilizează microscoape multifuncționale puternice ale Companiei germane «Leica» – lider mondial în aparataj medical optic pentru oftalmologie.

Datorită celor mai noi tehnici chirurgicale, înlăturarea cataractei în clinică OVISUS se efectuează ambulatoriu. După această operație necomplicată, pacientul poate merge acasa după 2–3 ore. Subliniem că facoemulsificarea nu are restricții de vârstă, aceasta poate fi utilizată atât la copii, cât şi la vârstnici.

 • Care sunt avantajele chirurgiei cu laser la Centrul medical OVISUS?

Operațiile cu utilizarea laserului medical în clinica noastră sunt efectuate ambulatoriu, ele sunt netraumatice, este redus la minimum riscul complicatiilor intra- și postoperatorii. Totodată, se păstrează posibilitatea efectuării, dacă este necesar, a manipulărilor repetate asupra ochiului în viitor.

În Centrul oftalmologic OVISUS, tehnologia cu laser este utilizată în tratamentul glaucomului, al cataractei secundare, al afecţiunilor retiniene asociate cu tromboză venoasă, diabet, modificari oculare legate de vârstă, amenințarea cu detașarea de retină.

No Comments

Post a Comment