+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Ce este Keratoconul ?

(CHERATOCONUL, CHERATOCONUSUL)

Keratoconul este o boala de ochi care progreseaza lent, in care corneea cu forma initiala normala rotunda (partea exterioara clara, frontală a ochiului) se subtiaza şi începe să se bombeze în forma de con. Această formă de con este neregulată si modifica refractia razelor luminoase care intră în ochi. Deoarece corneea este responsabila pentru refractarea celei mai mari parti a luminii care intră în ochi, o cornee bombata deci neregulata va cauza formarea de imagini neclare.

Vederea incetosata cauzata de keratocon (mai ales în stadiile sale târzii) este diferita de imaginea neclara cauzata de alte vicii de refractie precum miopia sau hipermetropia. În etapele avanzate ale keratoconului, corectarea refractiei cu ochelari sau lentile de contact, poate fi dificilă si chiar imposibila de realizat.

Keratoconul poate apărea la unul sau ambii ochi şi adesea începe în timpul adolescenţei unei persoane sau dupa implinirea varstei de douazeci de ani. Boala apare la aproximativ 1 persoana din 1000.

Cum avanseaza Keratoconul?

În primele etape de keratocon, boala poate provoca ceata şi viziune distorsionată. Oameni cu keratocon pot, de asemenea, incepe sa observe o sensibilitate crescută la lumina. Este comun pentru aceste simptome sa apara la adolescenti şi dupa implinirea varstei de 20 de ani. Keratoconul poate evolua in ani sau chiar zeci de ani şi apoi incetineste sau se stabilizeaza. Debutul timpuriu al keratoconului indica ca boala va fi mai grava. Este de asemenea posibil  fiecare ochi sa fie afectat în mod diferit.

Nu lasati Keratoconul sa avanseze, mergeti la medic la primele semne ale bolii. Diagnosticarea bolii in stadiile initiale nu se poate face printr-un consult oftalmologic de rutina, ci numai prin efectuarea unei topografii corneene cu ajutorul unui topograf, in cabinete specializate.

Sfatul nostru este sa nu lasati Keratoconul sa progreseze pana in faza finala, deoarece in aceasta situatie din cauza gradului ridicat de subtiere a corneei, interventia chirurgicala devine mai complicata, perioada de vindecare mai indelungata, refacerea acuitatii vizuale mai lenta. Prin interventia in fazele initiale acuitatea vizuala se reabiliteaza in proportie de pana la 98%, totodata se evita riscul de a ajunge in faza acuta a Keratoconului unde persista riscul de a pierde ochiul ca organ.

No Comments

Post a Comment