+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Ce este glaucomul?

Glaucomul este o afectiune cronica a ochilor, care se manifesta prin cresterea presiunii intraoculare, afectarea nervului optic si diminuarea vederii, chiar pana la cecitate.

Cecitatea provocata de glaucom are un caracter ireversibil, deoarece se distruge nervul optic. In acest caz, este deja imposibil a ii reda vederea persoanei care a orbit.

Din pacate, glaucomul este o afectiune destul de raspandita. De aceasta boala sufera, in special, persoanele cu o varsta de peste 40 de ani. Insa glaucomul ii poate afecta si pe tineri (glaucomul juvenil) si chiar pe nou-nascuti (glaucomul congenital).

In ziua de astazi, oftalmologia cunoaste doar o singura cale de prevenire a cecitatii, cauzate de glaucom: diagnosticul oportun si tratamentul corect. Datorita metodelor moderne de tratament, majoritatea bolnavilor reusesc sa-si pastreze vederea si bucuria perceptiei lumii inconjuratoare.

Cauzele aparitiei glaucomului

Nu rareori, ochiul nostru este comparat cu un aparat de fotografiat. Rolul obiectivului il indeplinesc corneea si cristalinul: acestea permit patrunderea razelor, pe care le refracta. Rolul peliculei fotosensibile il indeplineste retina ochiului, in care se afla celulele fotosensibile. Imaginea vizuala, care apare pe retina, ca prin conductori, se transmite prin intermediul acestor celule si apoi pe calea nervului optic se transmite la creier. Defectarea sau deteriorarea cel putin a unui inel in acest lant conduce la afectarea vederii.

In cazul glaucomului are loc afectarea nervului optic. Acest fapt conduce la ruperea legaturii dintre globul ocular si creier: imaginea, care apare pe retina, nu se mai transmite la creier.

In mod normal, in interiorul ochiului permanent se produce un lichid intraocular special.

Acesta este transparent, bogat in substante nutritive si oxigen. Lichidul intraocular spala si hraneste cristalinul, retina si corpul vitros. Cedand substantele nutritive si oxigenul, lichidul intraocular preia de la acestea produsele de metabolism, pe care le evacueaza din ochi. Circulatia lichidului intraocular are loc lent: in decurs de 24 ore in interiorul ochiului se produce aproximativ 4 ml de lichid si tot atat lichid se scurge din acesta. Calea principala de evacuare a lichidului intraocular este unghiul camerei anterioare (iridocornean) a ochiului, unde se afla un sistem special de drenaj.

Nu confundati lichidul intraocular cu lacrimile. Lacrimile spala globul ocular pe dinafara; acestea sunt produse de glanda lacrimala si se scurg prin unghiul intern al ochiului in cavitatea nasului. Lichidul intraocular se produce in interiorul ochiului, spala globul ocular pe dinauntru si se scurge prin sistemul de drenaj in vasele venoase.

Echilibrul dintre cantitatea de lichid, care se produce in ochi si cantitatea de lichid, care se scurge din ochi, mentine presiunea intraoculara (PI) la un nivel constant. Valorile normale ale presiunii intraoculare sunt individuale, insa in mediu oscileaza in limitele 16-25 mm ai coloanei de mercur.

Presiunea intraoculara poate creste in doua cazuri importante:

  • lichidului intraocular se produce intr-o cantitate excesiva;
  • cand este afectata evacuarea lichidului intraocular prin sistemul de drenaj al ochiului, in rezultatul modificarii acestuia

In consecinta, creste presiunea intraoculara. Presiunea intraoculara inalta prea puternic actioneaza asupra membranei externe a ochiului, care, la locul iesirii nervului optic, este cea subtire. Acest segment slab se curbeaza spre exterior, ceea ce conduce la strangularea (comprimarea) fibrelor nervoase. In afara de aceasta, vasele, care alimenteaza nervul optic se incovoie si vascularizarea acestuia este afectata in mod esential. In cazul, in care nervul optic se afla in aceasta situatie o perioada indelungata de timp, acesta se atrofiaza (mai intai este afectata activitatea vitala a fibrelor nervoase, iar mai apoi survine distrugerea ireversibila a acestora) si vederea se inrautateste. Presiunea ridicata in interiorul ochiului comprima si vasele oftalmice, prin care are loc vascularizarea retinei si nervului optic. Cantitatea de sange, care intra in ochi se micsoreaza, ceea ce conduce la afectarea fibrelor nervoase

Un rol important in aparitia glaucomului il joaca factorul ereditar. Daca rudele dumneavoastra au suferit de glaucom, Dumneavoastra trebuie sa fiti deosebit de prudent si sa consultati in mod regulat un oftalmolog. Consultul oftalmologului si masurarea presiunii intraoculare cel putin 1 data pe an va permite depistarea la timp si tratarea eficienta a bolii.

No Comments

Post a Comment