+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Ce este dezlipirea de retina?

Similar cu filmul unui aparat de fotografiat, retina este responsabila pentru “crearea” imaginilor pe care noi le vedem. Retina este tesutul fotosensibil care captuseste interiorul ochiului si are rolul de a trimite mesaje vizuale catre creier prin intermediul nervului optic.
Atentie! Dezlipirea de retina poate provoca pierderea permanenta a vederii. In cazurile in care portiuni mai mici sau mai mari din retina se rup, gaurile rezultate pot produce dezlipire de retina daca nu sunt tratate la timp.

Dezlipirea de retina este o afectiune caracterizata de aparitia unui spatiu intre cele doua foite ale retinei, stratul intern (tesut bogat in vase de sange) si cel extern (testut format din celule responsabile cu perceptia informatiei vizuale), in care patrunde un lichid, numit lichid subretinian.
Lasata netratata, dezlipirea de retina va continua sa se extinda pana la afectarea maculei, zona centrala a retinei responsabila cu vederea de aproape. Macula ne ajuta sa citim si sa indetificam chipurile celor din jur. Atunci cand macula este afectata, vederea central se pierde.

Cine prezinta risc crescut pentru dezlipire de retina?

Dezlipirea de retina poate sa apara la orice varsta, dar este mai des intalnita la persoanele cu varsta peste 40 de ani. Cu toate acestea, un risc crescut pentru dezlipire de retina o au persoanele care:
– au miopie extrema
– au suferit deja o dezlipire de retina la unul dintre ochi
– au cazuri in familie
– au fost operate de cataracta
– au alte afectiuni oculare, precum: uveita, miopie degenerativa sau degenerescenta Lattice)
– au suferit un traumatism ocular.

No Comments

Post a Comment