+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Cataracta: ce este aceasta şi cum poate fi tratată?

Actualmente, tot mai multe persoane au probleme de vedere – glaucom, cataractă, dezlipire de retină şi altele. Oamenii apelează tot mai des la oftalmologi cu diverse boli de ochi, multe dintre care sunt greu de tratat sau chiar incurabile.

Despre una dintre aceste boli – cataracta – ne vorbeşte Gheorghe Ivanov, chirurg-oftalmolog de categorie superioară, doctor în medicină, conferenţiar la Catedra de Oftalmologie a Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemiţanu”, medic la Centrul de chirurgie oftalmologică OVISUS.

Ce este cataracta?
Ca orice instrument optic, ochiul nostru conţine o lentilă transparentă biconvexă – cristalinul. Prin acest obiectiv „viu” se refractă razele de lumină care nimeresc pe retină. Termenul cataractă se referă la afecţiunea cristalinului, care se manifestă prin opacifierea acestuia.
Metodele de tratament al cataractei
Metodele existente de tratament conservator al cataractei în faza ei incipientă nu conduc la resorbția opacităților deja formate, ci, în cel mai bun caz, doar la încetinirea progresării maladiei. Astfel, singura opțiune de a elimina cataracta este intervenţia microchirurgicală. Aceasta constă în eliminarea cristalinului opacifiat şi înlocuirea lui cu unul artificial.
Cristalinul artificial este o lentilă intraoculară. Acest cristalin artificial asigură aceleași funcțiii pe care le realiza cristalinul natural.
Lentila intraoculară, după instalare, rămâne permanent în ochi, aceasta nu are nevoie de ingrijire specială, nu este vizibilă pentru alții și nu este resimțită de pacient.
Particularităţile de tratament al cataractei în Centrul OVISUS
Chirurgii clinicii OVISUS utilizează cele mai avansate tehnici în tratamentul cataractei, ceea ce minimizează traumatizarea chirurgicală, reduce timpul operației. În plus, însăşi intervenţia de facoemulsificare se efectuează sub anestezie locală, menținând contactul cu pacientul pe parcursul întregului proces. Toate acestea permit obținerea rezultatelor funcționale înalte și evitarea complicaţiilor postoperatorii.
Pentru o vizualizare bună a câmpului operatoriu, chirurgii clinicii OVISUS folosesc microscoape multifuncţionale puternice ale Companiei germane «Leica», care este liderul mondial în construcţia echipamentelor medicale optice pentru oftalmologie.
Datorită noilor tehnici operatorii, înlăturarea cataractei în clinica OVISUS are loc ambulatoriu și deja peste 2-3 ore după operaţie pacientul poate merge acasă.
Optând pentru tratamentul cataractei în Centrul de chirurgie oftalmologică OVISUS, Dumneavoastră alegeți cea mai avansată tehnologie în domeniul oftalmologiei şi încredinţaţi vederea Dvs. unor oftalmologi de înaltă calificare din Moldova.
Durata operaţiei de înlăturare a cataractei
Tratamentul chirurgical al cataractei durează doar 6-10 minute.
Când este necesar de început tratamentul cataractei?
Tratamentul cataractei ar trebui să fie început de la primele ei simptome. S-a constatat că cu cât mai devreme este început tratamentul, cu atât mai bune sunt rezultatele obţinute.


Metode moderne de tratament al cataractei
Eliminarea cristalinului opacifiat este „perla” microchirurgiei moderne a ochiului. La nivelul său actual de dezvoltare, chirurgia cataractei a atins o etapă calitativ nouă, caracterizată prin utilizarea pe scară largă a așa-numitelor „metode energetice” (folosite pentru fragmentarea cristalinului prin energia ultrasunetului sau a laserului).
Dintre toate tipurile de operații de îndepărtare a cristalinului, în cataractă cea mai avansată este facoemulsificarea, care a devenit de facto un standard la nivel mondial în ultimul deceniu.
Care este principiul de tratament al cataractei?
Principiul metodei de tratament al cataractei este următorul: printr-o incizie minimă (chirurgii clinicii noastre efectuează incizii în intervalul 1,8–2,6 mm), în camera anterioară a ochiului se introduce vârful dispozitivului cu ultrasunete – facoemulsificatorul. Sub influența vibrațiilor ultrasonice are loc fragmentarea cristalinului până la o stare de emulsie. Apoi, printr-o sondă specială nu mai groasă decât un pix, masa fragmentată este eliminată din ochi. Ulterior, în ochi este implantată o lentilă intraoculară moale (flexibilă). Noi nu implantăm lentile tari (neflexibile).

No Comments

Post a Comment