+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Care sunt Simptomele si formele glaucomului?

Pentru glaucom sunt caracteristice trei simptoame principale:

  • cresterea presiunii intraoculare;
  • ingustarea campului vizual;
  • modificarile nervului optic.

Pentru depistarea la timp a glaucomului este important de stiut simptoamele acestuia si senzatiile subiective ale bolnavului

Glaucomul cu unghi deschis – este cea mai raspandita forma a acestei afectiunii, cand unghiul camerei anterioare este deschis, insa evacuarea lichidului intraocular este defectuoasa, in rezultatul dereglarilor in sistemele vasculare si de drenaj ale ochiului. Aceasta este o varianta destul de periculoasa a bolii, cand nu se constata simptoame clare. Omul poate sa nu simta de loc cresterea moderata a presiunii intraoculare, care deja in mod nefast actioneaza asupra nervului optic, conducand la pierderea vederii.

In aceasta forma de glaucom, mai intai este afectata vederea periferica (se ingusteaza campul vizual), iar vederea centrala o perioada oarecare de timp se mentine in limite normale.

Insa, pe masura evolutiei bolii, bolnavul pierde, atat vederea periferica, cat si vederea centrala.

In cazul cresterii presiunii intraoculare, pot fi remarcate urmatoarele simptome:

  • incetosarea vederii, aparitia “plasei” inaintea ochilor;
  • prezenta “cercurilor iriene” la privirea unei surse de lumina (de exemplu: o lampa luminoasa);
  • senzatia de disconfort in ochi: senzatie de greutate si tensiune;
  • crampe nesemnificative in ochi;
  • diminuarea capacitatii de a vedea in amurg;
  • dureri nesemnificative in jurul ochiului.

Din pacate, in majoritatea cazurilor, aceasta forma de glaucom evolueaza pe neobservate si despre existenta acesteia, frecvent bolnavul afla intamplator, cand vederea este deja semnificativ diminuata. Insa, totodata, ochiul bolnav nu se deosebeste cu nimic de cel sanatos.
In cazul glaucomului cu unghi inchis, se deregleaza evacuarea lichidului intraocular in rezultatul inchiderii sistemului de drenaj al ochiului de catre iris.

Aceasta forma de glaucom decurge frecvent sub forma de accese. Accesul acut al acestei forme de glaucom are simptoame caracteristice: cresterea considerabila a presiunii intraoculare (pana la 60-80 mm ai coloanei de mercur), o durere puternica in regiunea ochilor, durere de cap. Nu rareori, in timpul accesului, poate aparea senzatia de greata, voma, slabiciune generala. Vederea ochiului bolnav se diminueaza brusc.

Accesul acut al glaucomului cu unghi inchis frecvent este confundat cu o migrena, durere de dinti, afectiune acuta a stomacului, meningita, gripa, deoarece bolnavul acuza dureri de cap, greata, slabiciune generala, fara a aminti de ochi. In acest caz, bolnavul poate ramane fara ajutorul, atat de necesar in primele ore ale aparitiei accesului.

Glaucomul poate fi si congenital. In acest caz, la copiii nou-nascuti se depisteaza PI (presiunea intraoculara) crescuta, iar in cazuri izolate pate fi remarcata cresterea dimensiunii globului ocular. Cauzele acestei forme de glaucom sunt defectele congenitale ale structurii aparatului de drenaj al ochiului. Daca acestea sunt nesemnificative, boala poate fi depistata nu dintr-o data, insa la varsta copilariei sau tineretii.

Glaucomul secundar apare ca o consecinta a altor afectiuni oftalmice (inflamatorii, vasculare, distrofice, legate de patologia cristalinului, traumelor).

Cauza cresterii PI in glaucomul secundar este determinata de dereglarea evacuarii lichidului intraocular.

Glaucomul nu este o boala contagioasa. De regula, glaucomul apare in ambii ochi, insa nu in acelasi timp: in al doilea ochi acesta poate aparea peste cateva luni sau ani.

Aveti grija de ochii dumneavoastra! Protejati-i si fiti atenti chiar si la lucruri aparent marunte!

No Comments

Post a Comment