+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Care sunt simptomele dezlipirii de retina?

-Strafulgerari luminoase (flash-uri) – acest simptome este prezent in 6 din 10 cazuri de pacienti cu dezlipire de retina. Flash-urile pot fi observate in conditii de iluminare scauze si apar cel mai adesea la periferia campului vizual.

-Miodezopsiile (flotorii) –miodezopsiile sunt prezente la majoritatea oamenilor si sunt reprezentate de “scame” sau “musculite” care plutesc intr-un numar mic in campul vizual. In mod normal, ele nu reprezinta un pericol. Cu toate acestea, o crestere brusca a numarului de miodezopsii poate semnala o dezlipire de retina. Daca aceasta crestere este insotita si de aparitia flash-urilor, este necesar sa consultati de urgenta medicul oftalmolog.

-Scaderea vederii – prin prezenta unor umbre la periferia campului vizual, incetosarea vederii sau aparitia unei “perdele negre” in fata ochilor, toate aceste simptome semnaleaza o dezlipire de retina.

Aparitia acestor simptome trebuie sa va trimita de urgenta la medicul oftalmolog. Dezlipirea de retina este o urgenta care are nevoie de tratament imediat! Atentie! Exista unele cazuri in care dezlipirea de retina nu prezinta niciun fel de simptome si este descoperita in timpul unui control de rutina.

Cum este depistata dezlipirea de retina?

Dezlipirea de retina este depistata in cadrul unei examen oftalmologic complet, care presupune evualuarea acuitatii vizuale, masurarea tensiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi si examinarea microscopica a tuturor structurilor ochiului. Dezlipirea de retina este de cele mai multe ori identificata in timpul examinarii fundului de ochi. Aceasta investigatie poate fi efectuata in mod clasic, prin aplicarea de picaturi oculare pentru dilatarea pupilei, sau prin fotografierea digitala a fundului de ochi. Aceasta a doua investigatie permite examinarea extinsa a retinei (la 200 de grade), oferind posibilitatea identificarii mai usoare a dezlipirilor situate la periferia retinei. In cazul in care retina nu poate fi examinata cu usurinta prin cele doua metode, medicul va poate recomanda sa faceti o echografie oculara.

Cate tipuri de dezlipire de retina exista?

Exista trei tipuri de dezlipire de retina: egmatogena, tractionala si exudativa. Dintre acestea, dezlipirea de retina egmatogena reprezinta cea mai intalnita forma a bolii.
Dezlipirea de retina egmatogena se apare in urma producerii unei rupturi retiniene. Din cauza acestei rupturi, lichidul subretinian patrude intre foitele retinei provocand separarea acestora.
Ruptura retiniana reprezinta cea mai des intalnita cauza in dezlipirea de retina egmatogena. Aceste rupturi se produc de cele mai multe ori in zona periferica a retinei. Pacientii descriu adesea aparitia unei “perdele” sau a unei umbre negre in periferia campului vizual. Aceste simptome se extind in tot campul vizuala odata ce dezlipirea de retina migreaza catre macula (zona centrala a retinei). Daca dezlipirea de retina egmatogena nu este tratata chirurgical atunci va afecta intreaga retina si va provoca orbirea toata si inreversibila.

No Comments

Post a Comment