+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

AFLA CUM SE TRATEAZA STRABISMUL la copii

Tratamentul in cazul strabismului trebuie inceput cat mai repede posibil, din momentul diagnosticarii. Tratamentul se individualizeaza in functie de varsta copilului. Sub 1 an, se prescriu picaturi cu atropina, intermitent in cei doi ochi, pentru a mentine o vedere egala la cei doi ochi. La varsta de 1 an, copilul poate purta ochelari. Parintii trebuie atentionati ca in cazul prezentei hipermetropiei, aceasta trebuie corectata din copilarie, prin prescrierea unui ochelar. Unii copii au nevoie de lentile speciale, cu prisme sau lentile bifocale. Daca copilul are o diferenta de dioptrii intre cei doi ochi (anizometropie), iar defectul de vedere nu este corectat la timp, el va duce la scaderea vederii la ochiul cu defect mai mare (creierul are tendinta de a favoriza ochiul „bun” si in timp se va baza numai pe el). Aceasta conditie se numeste ambliopie sau „ochi lenes” si este tratabila numai in primii ani ai copilariei, cand are loc dezvoltarea progresiva a sistemului vizual. Dupa maturarea definitiva a sistemului vizual (in jurul varstei de opt-noua ani), ambliopia nu mai poate fi tratata. Tratamentul de prima intentie pentru ambliopie este ocluzia ochiului bun cu scopul de a forta copilul sa utilizeze ochiul mai slab.

Trebuie subliniat faptul ca masurarea viciilor de refractie la copii se face numai cu picaturi speciale, care au rolul de a paraliza temporar muschii acomodatiei. Fara picaturi, masuratorile nu au nicio valoare, deoarece indica valori false ale dioptriilor (intrucat copiii au o capacitate foarte mare de acomodatie)

OPERATIA

Tratamentul chirurgical este de multe ori singurul capabil sa alinieze globii oculari si sa imbunatatesca vederea ochilor cu strabism, prin slabirea sau intarirea muschilor responsabili de devierea oculara. Dupa interventia chirurgicala va continua purtarea ochelarilor recomandati inaintea operatiei.

No Comments

Post a Comment