+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovisus.md

Diagnosticul retinopatiei diabetice

Diabetul necontrolat determină creşterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie), care deteriorează vasele de la nivelul retinei. Peretele vascular devine permeabil pentru sânge sau plasmă, determinând acumulări în diverse zone, cel mai grav fiind edemul macular. Totodată, vasele se strâmtorează, întrerupând circulaţia pe arii retiniene întinse, care se sufocă. Retinopatia diabetică poate duce şi la dezlipire de retină sau glaucom.

Diagnosticul retinopatiei diabetice se face prin examinarea fundului de ochi cu oftalmoscopul, dar pentru aprecierea mai exactă a întinderii şi gravităţii leziunilor, sunt indicate angiofluorografia şi tomografia de maculă.

Retinopatia apare numai la pacienţii predispuşi genetic, după 10-15 ani de evoluţie a diabetului. Prevenirea ei necesită niveluri normale al tensiunii arteriale, ale glicemiei şi grăsimilor din sânge, precum şi eliminarea fumatului. Controlul anual al fundului de ochi este obligatoriu o dată pe an la pacienţii fără retinopatie şi mai des (3-6 luni) la pacienţii cu retinopatie deja diagnosticată.

Tratamentul medicamentos nu este eficient dacă nu se iau măsurile de prevenţie indicate, mai ales dacă glicemia se menţine mare. Nici tratamentele cu laser (fotocoagulare) nu au efect în acest caz, deoarece modifocările vasculare continuă să se producă. În cazurile de edem macular se pot încerca injecţii introculare de Avastin. Aceste proceduri sunt precedate în mod obligatoriu de angiofluorografie sau tomografie maculară.

No Comments

Post a Comment