Strabismele adultului pot fi de mai multe tipuri:

■ Strabismul este prezent din copilarie si nu a fost corectat.

■ Strabismul a aparut din copilarie, a fost corectat chirurgical, dar o deviatia a persistat sau a reaparut

■Strabismul debuteaza la varsta de adult-cauzele posibile fiind:traumatisme orbitocraniene, accidente vasculare cerebrale,diabetul zaharat, paralizii de nervi cranieni,  boli inflamatorii sau tumorale ale creierului ,anevrisme intracraniene, miastenia gravis,boli endocrine (oftalmopatia tiroidiana) sau intervenţii chirurgicale ocular (chirurgia cataractei, dezlipirii de retina).

Cum se manifesta strabismul la adult?

Daca deviatia ochilor a survenit in copilarie pacientul poate fi asimptomatic si poate avea sau nu ambliopie (vedere scazuta in ochiul care deviaza mai frecvent).

Daca strabismul debuteaza la varsta de adult pacientul acuza diplopie (vedere dubla) si poate prezenta o pozitie anormala a capului (torticolis) sau isi acopera un ochi pentru a contracara vederea dubla. Diplopia semnifica perceptia de catre pacient a doua imagini ale aceluias obiect.Ea apare atunci cand ochii care au fost initial cu axe paralele, isi pierd alinierea normala.Diplopia nu apare la copilul mic intrucat creierul acestuia elimina imaginea ochiului deviat, fenomen care nu mai este posibil si la adult.

Ce optiuni de tratament exista?

Strabismele adultului pot fi tratate medical su chirugical in functie de caz:

  • Ochelarii cu lentile prismatice– elimina vederea dubla , principalul element de discomfort al strabismului debutat la varsta adulta. Sunt utili pe durata de asteptare a recuperarii strabismelor paralitice sau la pacientii care refuza sau au contraindicatii pentru interventia chirurgicala.
  • Interventia chirurgicala-are ca scop alinierea globilor oculari (deci corectia din punct de vedere esthetic) si eliminarea diplopiei (implicit si a torticolisului posibil asociat); vezi chirurgia strabismului.
  • Toxina botulinica-in cazuri selectate