TRATAMENTUL MIOPIEI ÎN GENERAL

Miopia se tratează cu ajutorul ochelarilor de vedere, al lentilelor de contact sau al chirurgiei.

Pentru ochelari se folosesc lentile concave, divergente, iar pe reţeta de ochelari, numărul dioptriei este precedat de semnul minus. Cu cât numărul de după minus este mai mare, cu atât miopia este mai severă.

Lentilele de contact în miopie sunt oferite în game diverse, adaptate tuturor nevoilor, astfel: lentile pentru port zilnic intermitent, lentile de unică folosinţă, lentile pentru port permanent (cu care se poate dormi), lentile colorate cu dioptrii.

Intoleranţa la lentilele de contact este rară, fiind legată de: alergie la proteinele care se depun pe suprafaţa lentilelor, alergie la soluţiile de întreţinere, secreţie lacrimală scăzută. La prima aplicaţie de lentile se pot revela şi deviaţiile oculare mici, ignorate până în acel moment, ceea ce generează disconfort şi ideea că nu poţi tolera lentilele. În realitate, disconfortul va dispărea pe măsura reeducării vederii binoculare.

Complicaţiile adevărate sunt foarte rare. Cele mai grave sunt infecţiile cu microbi, paraziţi (Acantamoeba) şi ciuperci (fungi). Acestea sunt legate de lipsa de igienă, manipularea incorectă a lentilelor de contact, folosirea unor soluţii de curăţare improvizate (apa de la robinet), boli generale care deprimă imunitatea (diabet, alcoolism), patologia microbiană oculară (blefarite) sau infecţia cu fungi la nivelul unghiilor de la mână (onicomicoză).

Alte complicaţii sunt legate de scăderea concentraţiei de oxigen la nivelul corneii. Există o variabilitate individuală de răspuns la lipsa de oxigen. Cea mai evidentă manifestare este dezvoltarea unei reţele de vase sanguine la periferia corneii, care înroşesc ochiul în această zonă.

În unele cazuri, se poate apela pentru corectarea miopiei și la interventii chirurgicale cu laser, însă acestea nu sunt indicate decât în anumite cazuri, în general în miopiile mici şi medii, întrucât prezintă şi riscuri. Au contraindicaţie operatorie miopiile asociate cu: maladii de colagen, maladii inflamatorii intestinale, diabet, sarcină, glaucom, sindroamele de uscăciune oculară severă, maladii dermatologice.

Complicaţiile chirurgiei cu laser sunt mai ales funcţionale. Pacienţii se plâng de halouri, deosebit de jenante în conducerea automobilului, diminuarea sensibilităţii de contrast şi diminuarea vederii crepusculare. În plus, poate apărea regresia miopiei, până la 6 luni de la intervenţie, şi se instalează simptome de ochi uscat.

Dacă laserul reprezintă o opţiune terapeutică fără întoarcere, purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact în miopie reprezintă o opţiune reversibilă şi perfectibilă, datorită materialelor şi modelelor noi care apar an de an.