O examinare de rutină este o parte a controlului făcut de medicul neonatolog sau pediatru pentru depistarea afecţiunilor congenitale.

Dacă există orice îngrijorare sau problema, copilul trebuie examinat de un medic oftalmolog.

Chiar dacă nu aveţi nici o suspiciune legată de vederea copilului dvs., el ar trebui să facă un control de rutină la 3 ani, apoi la 5 ani. Copiii de vârstă şcolară trebuie văzuţi cel puţin o dată la 2 ani de medicul oftalmolog.

Ce semne trădează un defect de vedere la copii?

(Copiii mai mici de un an)
Dacă copilul dvs. nu poate menţine un contact vizual sau dacă pare că nu vede, trebuie să consultaţi un oftalmolog.

O încrucişare constantă a ochilor sau o deviaţie spre în afara unui ochi este anormală; oricum, majoritatea bebeluşilor mai încrucişează ocazional ochii în primele luni de viaţă. Bebeluşii mai mari de 3 luni pot de obicei să urmărească un obiect cu ochii pe măsură ce se deplasează în câmpul vizual. Puteţi testa asta ţinând un obiect colorat,o jucărie sau o minge, în faţă copilului până când îl vede. Apoi, încet, mişcaţi obiectul şi urmăriţi cum se mişcă ochii copilului.Fiţi atenţi să evitaţi jucăriile care fac zgomot(ar putea fi atras de sunetele emise de acestea).

Semnele de alarmă care pot apărea la orice vârstă sunt: strabismul, prezenţa unei pupile albe, roşeaţa ochiului însoţită de durere, lăcrimarea în exces, mişcarea rapidă a ochilor dintr-o parte în alta.

Probleme oculare frecvent întâlnite la copii:

Multe probleme oculare apar de la o vârstă fragedă aşa că este foarte important că îngrijirea pe care o primesc să fie adecvată. Afecţiunile netratate ale ochiului pot duce la probleme serioase, cum ar fi afectarea abilităţii de a citi, a personalităţii şi a integrării şcolare.

1.Ambliopia (ochiul leneş)-este o pierdere de vedere care trebuie descoperită şi tratată cât mai devreme, înainte de vârstă de 7 ani când devine ireversibilă. Strabismul sau un ochi care vede mai bine decât celălalt pot determina ambliopia.De aceea, chiar dacă copilul mic pare să vadă bine trebuie dus la oftalmolg pentru o examinare completă.

2.Strabismul-defineşte ochii care nu stau drept sau nu se aliniază. Apare cel mai frecvent la vârste mici din cauza unor probleme de refracţie netratate (copilul nu poartă ochelarii prescrişi) sau probleme ale musculaturii oculare. Dacă nu e tratat, poate determina apariţia ambliopiei.

3.Defecte de refracţie: hipermetropia, miopia, astigmatismul care se corectează prin purtarea ochelarilor. Mulţi copii se nasc cu hipermetropie dar unii dintre ei se vindecă odată cu alungirea globului ocular dată de creşterea organismului.

Amintiţi-va că copilul dvs. poate avea o problema oculară chiar dacă nu se plânge sau nu prezintă semne neobişnuite. Copiii cu un istoric familial de probleme oculare trebuie verificaţi devreme pentru prezenţa unor probleme similare. Medicul pediatru va realiza o evaluare a vederii, dar o examinare detaliată este făcută de medicul oftalmolog.

Înregistrarea și informații la telefon
+373 22 270 675
+373 69 116 589
Moldova, Chisinau,
str. Milestiu, 20 ( Spitalul Clinic Municipal Nr.1 )