Care sunt factorii care influenţează sănătatea ochilor?
+373 69 116 589 +373 (22) 27 06 75 ovisus@ovico.md
tratamentul-ochiilor

Care sunt factorii care influenţează sănătatea ochilor?

Sunt extrem de variaţi corespunzând multitudinii de agenţi din mediu care agresează organismul sau prezenţei altor afecţiuni:cardiace,pulmonare,diabet,etc.

Dacă prezentaţi unul din următoarele simptome înseamnă că puteţi avea o problemă oculară şi trebuie să va adresaţi medicului oftalmolog:
-ochi roşu
-senzaţie de corp străin,durere, înţepături,sau mâncărimi la nivelul ochiului
-hiperlacrimare sau dimpotrivă,senzaţie de ochi uscat
-sensibilitate la lumina(fotofobie)
-scăderea temporară sau permanentă a vederii a unuia sau ambilor ochi
-vedere dublă
-deviaţia unuia sau ambilor ochi(strabism)
-existenţa unei inflamaţii sau alergii la nivelul pleoapelor.

De asemenea,pacienţii care suferă de alte afecţiuni sau folosesc medicamente care în timp pot determina afectarea ochiului trebuie să meargă periodic la control oftalmologic.

Dintre factorii externi cei mai frecvent întâlniţi sunt:

1. Privitul îndelungat la monitorul computerului sau televizor-tulburările de vedere pot apărea în timpul sau după munca la calculator. Adiţional, pacientul mai poate prezenţa dureri de cap, senzaţie de corp străin,ochi uscat sau roşu, dureri de spate.

Dacă aceste simptome apar:

-verificaţi vederea pentru a detecta orice afecţiune ascunsă.Când este necesar:ochelari,lentile de contact.
-faceţi pauze
-verificaţi iluminarea pe monitor sau în camera
-dacă apare senzaţia de ochi uscat este recomandat să folosiţi lacrimi artificiale
-restrictionati timpul pe care copilul dumneavoastră îl petrece în mod continuu la calculator.Copiii sunt foarte adaptabili,ei frecvent ignorând problemele care apar(de ex. pot juca jocuri video ore în şir,fără pauze).Adesea,copii acceptă vederea în ceaţă dată de miopie,hipermetropie sau astigmatism considerând că toate persoanele din jur văd la fel.

2. Lumina -prea multă sau prea puţină lumina poate inhibă abilitatea de a vedea bine.Iluminarea proastă din încăpere,mai ales atunci când solicitaţi mult vederea de aproape poate duce la apariţia durerilor de cap în mijlocul sau la sfârşitul zilei.

3. Soarele -expunerea la raze UV este un factor de risc pentru apariţia cataractei şi a degenerescenţei maculare. Tulburările se pot instala brusc sau de-a lungul a câtorva ani. Este bine să evitaţi purtarea unor ochelari de soare de calitate îndoielnică şi alegeţi lentile cu un indice bun de absorbţie a UV.

4. Căldura, mediile uscate sau vântul pot determina apariţia ochiului uscat. Principala funcţie a lacrimilor este de a umezi ochiul şi de a-l proteja de bacterii sau iritanţi din mediul exterior,cum ar fi praful. Poate apărea vederea în ceaţă, senzaţie de mâncărime, sensibilitate la lumina. Soluţia o reprezintă instilarea de lacrimi artificiale.

5. Fumatul -substanţele conţinute în fumul de ţigară pot duce la inrosirea şi iritarea ochilor. Această este de obicei temporară şi cedează când părăsiţi zona cu fum. Studii mai recente au sugerat că fumătorii fac mai frecvent cataractă şi degenerescenţă maculară.

6. Alcoolul consumat în exces -prin deficitul de proteine şi vitamine B pe care îl generează poate duce la scăderea vederii prin afectarea nervului optic. În unele cazuri,această scădere a vederii este permanentă prin apariţia atrofiei nervului optic.

7. Praful, perii de animale, anumite cosmetice – pot produce alergii oculare.Trebuie să depistaţi şi să eliminaţi alergenul respectiv şi să urmaţi tratamentul prescris de medic.

8. Lentilele de contact -manipularea sau depozitarea lentilelor de contact în condiţii neigienice pot determina apariţia unor conjunctivite. Medicul oftalmolog va poate recomandă întreruperea portului lentilelor de contact pe durata tratamentului şi înlocuirea lor după vindecare.

9. Apa contaminată a bazinelor de înot -poate produce înroşirea ochilor şi apariţia unor secreţii oculare anormale datorită apariţiei unor conjunctivite bacteriene sau virale.Tratamentul se face cu coliruri (picături pentru ochi) recomandate de medicul oftalmolog.

Înregistrarea și informații la telefon
+373 22 270 675
+373 69 116 589
Moldova, Chisinau,
str. Milestiu, 20 ( Spitalul Clinic Municipal Nr.1 )

No Comments

Post a Comment